0
Hälsosam frukost med Paulúns granola

Hälsosam livsstil – så kommer du i gång

En hälsosam livsstil är kanske den bästa present du kan ge dig själv. Med hälsosam mat och andra sunda vanor mår vi bättre både fysiskt och psykiskt – och kan känna mer energi och mindre stress. Men hur kan man komma i gång med träning, bättre matvanor och ett hälsosamt liv?

Här är en guide för dig som vill få mer balans och välmående i vardagen.

HÄLSOSAM LIVSSTIL – VAD ÄR DET?

Att leva hälsosamt innebär att ta hand om både sin fysiska och psykiska hälsa. Grunden är bra mat, regelbunden motion och tillräckligt med sömn och vila – men det kan också handla om att odla mer glädje och positiv energi i vardagen och minska negativ stress.

Med hälsosam livsstil brukar vi också mena sunda vanor på längre sikt, inte hur vi lever korta perioder. Det finns förstås många olika faktorer som påverkar hur vi mår, men centralt för vårt välmående är en näringsrik och välbalanserad kost. Att äta mer hälsosam mat är ett enkelt och effektivt sätt att inleda en mer hälsosam livsstil.

ÄTA HÄLSOSAMT – HÄR ÄR FÖRDELARNA

Maten vi äter påverkar hur vi mår – både direkt och långsiktigt. Att äta hälsosamt ger oss mer energi i vardagen och bidrar till att minska risken för sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, diabetes typ 2 och vissa cancerformer. Goda matvanor kan också förebygga psykisk ohälsa. Med en näringstät kost som innehåller mycket rena råvaror blir det dessutom enklare att äta lagom mycket och hålla en sund vikt.

Ännu en fördel är smakerna, du kan njuta av hälsosam mat! Målet för oss på Paulúns är att hjälpa människor att må bra genom att erbjuda mat som är både nyttig och god. Därför använder vi naturliga råvaror som är noggrant utvalda för sitt höga näringsvärde, men också för sin supergoda smak. Vi skapar produkter som är fullproppade med smak och nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer – allt som du och din kropp mår bra av.

Pauluns breakfastboard med färska frukter och bär och skålar med yoghurt och granola

VAD ÄR HÄLSOSAM MAT?

Hälsosam mat – vad innebär det egentligen? Åsikterna är många om mat och det kan vara svårt att förhålla sig till alla kostråd, budskap och dieter som vi exponeras för. Men det finns också medicinskt vedertagna fakta. De nordiska näringsrekommendationerna har en vetenskaplig förankring som ger gott stöd för hur vi kan äta hälsosamt.

Tips för att äta mer hälsosam mat:

Tänk långsiktigt

Helheten är viktigast: Ett samlat hälsosamt matmönster över tid. Det är också bra att äta varierat eftersom det underlättar att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver.

Mer grönsaker, frukt och bär

Vi mår bra av att äta mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär. De innehåller massor av vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Färgerna kommer från olika skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta mer färgglatt från växtriket.

Några av paulúns råvaror

Hallon, blåbär, björnbär, rabarber – läs mer här om de fantastiska råvaror som vi på Paulúns fyller våra produkter med

Mer fisk och skaldjur

Om vi äter fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan får vi lättare i oss många näringsämnen vi behöver för att må bra – som D-vitamin, jod och selen. Feta fiskar – som lax, sill och makrill – är rika på omega-3-fetter som är viktiga för hjärnans utveckling och funktion.

Byt gärna rött kött mot fågel

För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, ren och vilt. Välj oftare fisk eller fågel i stället. Kyckling går att variera nästan hur mycket som helst. Vill du göra det extra enkelt, testa Paulúns matig soppa med kyckling som är gjord på fina, naturliga råvaror och med en hälsosam balans mellan protein, bra fetter och kolhydrater.

Paulúns matiga soppa - kyckling, morot, apelsin och ingefära

Mer fullkorn och fiber

Välj ofta fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn. I fullkorn siktas inga delar bort, utan groddar och kli med värdefull näring tas tillvara. Fullkorn innehåller bland annat fibrer, järn, antioxidanter och andra skyddande ämnen. Högt intag av fullkorn och kostfibrer kan förebygga hjärtkärlsjukdomar, diabetes typ 2 och underlätta att hålla en hälsosam vikt. Paulúns Müsli och Granola består till stor del av fullkorn vilket gör det till ett enkelt sätt att få i sig fullkorn och fiber.

Läs mer här om varför vi mår bra av fiberrik mat

Hallon, jordgubb och kokos – eller apelsin, mango och passion? Prova Paulúns goda ugnsbakade granola fullproppade med fullkorn och fiber! Vår nyttiga granola är gjord på omsorgsfullt utvalda råvaror och så klart helt utan tillsatt socker.

Granola Apelsin, Mango & Passion

Paulúns Granola Apelsin, Mango & Passion är fullproppad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Passar perfekt som topping på frukostskålen med sin friska smak av apelsin, mango och passion. Tack vare att granolan innehåller viktiga näringsämnen som järn, zink och koppar hjälper den dessutom till att stötta ditt immunförsvar.

Granola Blåbär och Citron

Mer nötter och frön

Nötter och frön innehåller nyttiga fetter och är rika på bland annat magnesium, zink, antioxidanter och fibrer. Välj bröd, müsli och granola med nötter och frön.

Hög med solrosfrön -fiberrik mat från Paulúns

Fett av hög kvalitet

Kroppen behöver fett, men det är bra att tänka på balansen. Oljor från växtriket – som oliv- och rapsolja – feta fiskar, nötter, frön och matfetter märkta med Nyckelhålet innehåller omättade fetter som bör dominera vårt fettintag. Mättat fett, som finns i mejeriprodukterna smör, grädde och ost, mår vi bra av att äta i begränsad mängd. Forskningen visar tydligt att risken för hjärtkärlsjukdom minskar när en del av det mättade fettet byts ut mot omättat.

ENKEL VÄG MOT BRA MAT

Hasselnötter -Paulúns

Paulúns mat är sammansatt utifrån en optimal näringsbalans av protein, långsamma kolhydrater och bra fetter. Hos oss hittar du inga tillsatser, inget tillsatt socker, inga sötningsmedel, inga tomma kalorier eller andra ingredienser som inte behöver vara där. Vi väljer alltid rena råvaror med så bra näringsvärde som möjligt och alltid nyttiga fetter. Se alla våra produkter här.
Vill du få inspiration till hur du startar dagen på topp? Här har vi samlat 5 frukosttips för att få en bra start på dagen!

Blåbär och Citron granola -Paulúns

KOM I GÅNG MED TRÄNING

En god vana leder ofta till fler! Med bra matvanor brukar det kännas mer motiverande att få in regelbunden motion i vardagen och komma igång med sin träning. Regelbunden träning gör oss piggare, gladare och starkare. Dessutom sover vi bättre, kan lättare hantera stress och risken för sjukdomar minskar. När vi rör oss ökar blodcirkulationen och cellerna kan ta upp mer syre samtidigt som må-bra-hormoner frisätts.

Låt lusten styra, försök hitta en träningsform som känns rolig och passar dig. Raska promenader är till exempel mycket bra motion. Vardagsaktiviteter – som ett energiskt städpass, trädgårdsarbete eller en språngmarsch till bussen – ger också fina effekter. Det visar den första studie som mäter hälsofördelarna med sådana aktiviteter, publicerad i Nature Medicine. Forskarna fann att det räcker med några minuters ansträngning tre-fyra gånger om dagen för att minska risken för hjärtkärlsjukdom med upp till 49 procent.

SOVA GOTT – DÄRFÖR ÄR DET VIKTIGT

Under sömnen återhämtar sig kroppen och hjärnan, immunförsvaret aktiveras och viktiga hormoner bildas. God sömn gör att vi lättare klarar påfrestningar och stress under dagen. Att sova tillräckligt kan på sikt minska risken för sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, diabetes typ 2 och depression.

Vilka viktiga sömntips ger då forskningen? Här är tre konkreta råd:

  • Fixa sovrummet. Se till att rummet är mörkt, svalt och så tyst som möjligt. Investera i bra mörkläggningsgardiner.
  • Bra vanor på dagen. Motionera regelbundet och vistas så mycket du kan i dagsljus. Drick inte kaffe (eller annan dryck med koffein) sex timmar innan du lägger dig.
  • Varva ner två timmar före läggdags. Släck gärna mobilen och andra skärmar. Känner du stress och oro, prova att skriva ner vad som oroar dig – till exempel formulera en att-göra-lista för nästa dag, så minskar risken att du tar med dig oron i sängen. Det kan låta som ett stort projekt men kan ganska enkelt bli en god vana, ungefär som att borsta tänderna.

Källa/Läs mer här: 1177 om sömnsvårigheter

Paulúns granola frukostbord

TIPS: SÅ VÄLJER DU HÄLSOSAM KOST

1.   Börja dagen med en underbar frukost
Om du äter en hälsosam frukost brukar det vara lättare att fortsätta äta välbalanserat resten av dagen. Njut av en god, näringsrik och vacker frukost – och gör det enkelt. Prova Paulúns populära granola som finns i 12 olika varianter, våra goda müsli – alla rika på fullkorn och fiber och fullproppad med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vi använder aldrig några tillsatser (e-nummer) och tillsätter aldrig vitt socker, sötningsmedel eller andra typer av tillsatt socker såsom honung eller agave. De goda smakerna kommer från äkta råvaror – som blåbär, kokos, dadlar, jordgubbar och mango.
 
2.  Lägg till bra mat i stället för att förbjuda dålig
Att förbjuda vissa livsmedel fungerar sällan i längden. Då brukar det vara enklare och kännas mer lustfyllt att lägga till: Äta mer av hälsosam mat som vi tycker om – till exempel lägga upp mer grönsaker till lunch och middag. Då kan vi steg för steg upptäcka nya goda smaker och få fler hälsosamma favoriter, utan att det känns minsta motigt.
 
3.  Bra mellanmål till hands
Gillar du goda mellanmål och kvällsmål? Med bär i frysen, naturell osötad yoghurt, kvarg eller keso i kylen och din favorit av Paulúns granola fixar du snabbt och enkelt ett hälsosamt mål som mättar bra och är gott som en dessert! Råvarorna i alla våra produkter är noga utvalda för att ge ett högt näringsvärde och riktigt god smak. Tina dina favoritbär, lägg till en klick yoghurt – och strössla över vår ljuvligt krispiga granola eller müsli.
 
4.  Superenkelt med Superlunch
Det är viktigt att fylla på med nyttiga grönsaker, men vissa dagar kan det kännas krångligt att laga en hel rätt från grunden. Testa Paulúns Superlunch – färdiga soppor som innehåller stora mängder grönsaker. Våra soppor är enkla att värma och fullproppade med nyttigheter, självklart helt utan tillsatser (e-ämnen) och aromer.
 
5.  En god vana i taget
Tänk på att du inte behöver ändra dina matvanor i ett enda steg. Varje liten förändring kan göra stor skillnad. En hälsosam livsstil är en resa genom hela livet, och inget vi kan trolla fram under en natt eller erövra en viss vecka. Att börja en ny vana känns överkomligt för de flesta, och en god vana leder ofta till nästa. Ta små steg och njut på vägen. Varje dag.

Recept

pauluns Granola Apelsin, Mango & Passion Frukostbord

TIPS: SÅ VÄLJER DU HÄLSOSAM KOST

1.   Börja dagen med en underbar frukost
Om du äter en hälsosam frukost brukar det vara lättare att fortsätta äta välbalanserat resten av dagen. Njut av en god, näringsrik och vacker frukost – och gör det enkelt. Prova Paulúns populära granola som finns i 12 olika varianter, våra goda müsli – alla rika på fullkorn och fiber och fullproppad med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vi använder aldrig några tillsatser (e-nummer) och tillsätter aldrig vitt socker, sötningsmedel eller andra typer av tillsatt socker såsom honung eller agave. De goda smakerna kommer från äkta råvaror – som blåbär, kokos, dadlar, jordgubbar och mango. Vi har samlat en mängd goda och hälsosamma frukostrecept att inspireras av. 

 

2.  Lägg till bra mat i stället för att förbjuda dålig
Att förbjuda vissa livsmedel fungerar sällan i längden. Då brukar det vara enklare och kännas mer lustfyllt att lägga till: Äta mer av hälsosam mat som vi tycker om – till exempel lägga upp mer grönsaker till lunch och middag. Då kan vi steg för steg upptäcka nya goda smaker och få fler hälsosamma favoriter, utan att det känns minsta motigt. Här kan du läsa mer om nyttiga råvaror som kan vara bra att hålla koll på. 

 

3.  Bra mellanmål till hands
Gillar du goda mellanmål och kvällsmål? Med bär i frysen, naturell osötad yoghurt, kvarg eller keso i kylen och din favorit av Paulúns granola fixar du snabbt och enkelt ett hälsosamt mål som mättar bra och är gott som en dessert! Råvarorna i alla våra produkter är noga utvalda för att ge ett högt näringsvärde och riktigt god smak. Tina dina favoritbär, lägg till en klick yoghurt – och strössla över vår ljuvligt krispiga granola eller müsli. Vill du ha receptinspiration på härliga  mellanmål som både är hälsosamma och goda? Spana in våra mellanmålsrecept här

 

4.  Få i dig grönsakerna snabbt och lätt
Det är viktigt att fylla på med nyttiga grönsaker, men vissa dagar kan det kännas krångligt att laga en hel rätt från grunden. Testa Paulúns Matig Soppa, en färdig soppa som innehåller 50% av ditt dagsbehov av grönsaker. Denna soppa är enkel att värma och är fullproppad med nyttigheter, självklart helt utan tillsatser (e-ämnen) och aromer.

 

5.  En god vana i taget
Tänk på att du inte behöver ändra dina matvanor i ett enda steg. Varje liten förändring kan göra stor skillnad. En hälsosam livsstil är en resa genom hela livet, och inget vi kan trolla fram under en natt eller erövra en viss vecka. Att börja en ny vana känns överkomligt för de flesta, och en god vana leder ofta till nästa. Ta små steg och njut på vägen. Varje dag.

Recept

yoghurt cups, muffins, granola, pauluns, havregryn, mango, passion frukost

Granola yoghurt cups

Sommar i en kopp! Förbered de solgulakakformarna i förväg och addera den fräscha fyllningen när det är dags för efterrätt.
Frozen Cupcakes - recept med Paulúns

Strawberry Vegan Cheesecake

Baka sockerfritt med Paulúns. Prova en helt ny typ av cheesecake, perfekt till sommarens efterrätter! Gjord på cashewnötter, silkestofu och …

Strawberry Vegan Cheesecake Read More »

Overnight oats med björnbärssylt, nötsmör och chokladtäcke gjord på Pauluns Granola Hasselnötter och Dadlar

Lyxig overnight oats med knäckigt täcke

Baka sockerfritt med Paulúns och ta en klassisk overnight oats till en helt ny nivå!Med björnbärschiasylt, nötsmör och nyttigt chokladtäcke …

Lyxig overnight oats med knäckigt täcke Read More »

Relaterade artiklar

Blåbär och Citron granola -Paulúns

Nyttig frukost

Frukost är dagens viktigaste mål. Det är där du lägger grunden till ditt energiförråd för resten av dagen. Ändå är …

Nyttig frukost Read More »

Superknäcke Chia med hasselnötssmör, lägg på färska bär och njut -Paulúns

Fiberrik mat

Fiberrik mat har en mycket viktigare roll för hälsan än vad vi tidigare trott, detta har kommit fram under senare …

Fiberrik mat Read More »

Pauluns granola citron blåbär passionsfrukt mousse yoghurt dessert nyttig

Bra mat för magen

Att välja bra mat för magen kan göra att du mår bättre både fysiskt, såväl som mentalt. Magen är nämligen …

Bra mat för magen Read More »