0
Pauluns granola citron blåbär passionsfrukt mousse yoghurt dessert nyttig

Bra mat för magen

Att välja bra mat för magen kan göra att du mår bättre både fysiskt, såväl som mentalt. Magen är nämligen en viktig del av ditt immunförsvar och har ett stort ansvar för att du ska må bra. 

Magen bryter ner den mat du äter och tar upp alla de livsviktiga näringsämnen som du behöver. Men vad kan du då göra för att magen ska må bra? Hur kan du, genom att välja bra mat för magen, bidra till att hålla den sund och välfungerande?

Maghälsa och tarmhälsa

På senare år har mag- och tarmhälsa fått stor uppmärksamhet i media. Det har släppts mängder av böcker på temat och nya dieter har tagit form – dieter som inte handlar om att gå ner i vikt likt många andra, utan snarare om skonsam mat för tarmen. Förhoppningsvis är bra mat för magen en trend som är här för att stanna. Där finns nämligen ett starkt samband mellan en sund mage/tarm och en god hälsa – inte bara i kroppen utan även den mentala hälsan. Man kan se det som ett kretslopp; där stress och en ohälsosam livsstil kan leda till problem med magen – en dålig mage har negativ påverkan på hela kroppen, vilket i sin tur leder till att vi blir ännu mer stressade och hamnar ur balans.

Bild på råvaror från Pauluns

Påverka din tarmflora genom att välja bra mat

Tarmfloran består av mängder med naturliga bakterier där varje persons tarmflora är unik. Din tarmfloras sammansättning och funktion har en viktig roll för din hälsa och även uppkomsten av sjukdomar. Eftersom maten du stoppar i dig är en av många faktorer som påverkar din tarmflora, kan bra mat för magen vara en relativt enkel, men extremt effektiv förändring som går att göra här och nu.

Paulúns tipsar!

Välj en valfri fermenterad mjölkprodukt, till exempel yoghurt. Toppa därefter med fiberrika produkter från Paulúns – förslagsvis vår Granola blåbär och citron, som är naturligt rik på fiber från havre och cikoriarot.

Gott både för dig och de miljarder små hjälpredor som bor i din mage!

Paulúns tipsar!

Välj en valfri fermenterad mjölkprodukt, till exempel yoghurt. Toppa därefter med fiberrika produkter från Paulúns – förslagsvis vår Granola blåbär och citron, som är naturligt rik på fiber från havre och cikoriarot.

Gott både för dig och de miljarder små hjälpredor som bor i din mage!

Granola Blåbär & Citron

Paulúns Granola Blåbär och Citron innehåller blåbär, siciliansk kallpressad citronolja, rostade kokosflakes och solroskärnor – en smakkombination lite utöver det vanliga, om du frågar oss! Dessutom är vår Granola Blåbär och Citron naturligt rik på fiber från havre och cikoriarot, som ger dig och din mage en riktigt god start på dagen. Mår din mage bra, mår du bra.

Fibrer och fermenterad mat - bra mat för magen

Så vad är egentligen bra mat för magen och hur kan du bidra till att hålla magen i balans? Det finns olika sätt att göra magen lugn och fördelarna varierar mellan kostråd och person. Fiberrik mat och fermenterad mat är dock några kostalternativ som kan vara bra att ha koll på för din mages skull.

fiberrik mat glasburk Paulúns

Mat med mycket fiber

Fiberrik mat anses vara något av det bästa för att hålla magen och matsmältningssystemet välfungerande. Dessutom kan kostfiber hjälpa till att reglera kolesterolet och hålla blodsockret på en bra nivå. Så kallade prebiotiska fiber ger näring åt flera miljarder goda bakterier i tarmfloran, som hjälper till att bryta ner fibrer som kroppen annars har svårt att bryta ner. Processen leder till många användbara biprodukter som i sin tur kan ha god effekt på tarmhälsan och din allmänna hälsa. Om du vill lära dig mer om varför just kostfiber är bra mat för magen, ska du läsa vår artikel om Fiberrik mat.

fermenterad mat Paulúns

Fermenterad mat

Fermenterad mat innebär att bakterier, jäst eller mögel bryter ner kolhydrater i ett livsmedel och bildar metaboliter. Dessa påverkar dels livsmedlet genom att förändra smak och konsistens samt förlänga hållbarheten, men är också positiva för hälsan när de kommer ner i tarmen.

Anledningen till varför fermenterad mat kan vara bra mat för magen är bland annat att jäsningen gör näringsämnena i maten mer tillgängliga – många laktosintoleranta tål till exempel fermenterade mjölkprodukter något bättre eftersom bakterier som tillförts i fermenteringen kan bryta ner laktos. Dessutom tillför fermenterad mat goda bakterier till tarmfloran. En annan stark fördel är att fermenterad mat kan smaka väldigt gott! Surdeg, kimchi, kombucha och suröl är bara några av alla de trendiga fermenterade livsmedlen som poppat upp under det senaste decenniet.

Hittills finns det inga större vetenskapliga studier som specifikt visar på hälsoeffekten av fermenterad mat, men man har gjort observationer på folkgrupper som äter mycket fermenterad mat och kunnat konstatera att de lever längre. Många mindre studier visar även på att fermenterad mat kan förbättra symptomen på inflammatoriska tarmsjukdomar – till exempel minska uppblåst mage och mycket luft, eller förhindra förstoppning.

Tarmsjukdomen IBS och FODMAP som hjälpmedel

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en oerhört vanlig sjukdom i mag-tarmkanalen, men väldigt vag när det gäller både symptom och orsaker. Därför rekommenderas personer med IBS att systematiskt arbeta sig fram till de kostalternativ som på individuellt plan lindrar symptomen. I vissa fall kan FODMAP-dieten (en förkortning av Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Polyoler), hjälpa personer med IBS. Dieten innebär förenklat att man plockar bort livsmedel som bidrar till obehagskänslor eller uppspändhet, för att slutligen landa i en diet som ger en lugnare och sundare mage.

15-20 procent pauluns granola

IBS – en sjukdom som kräver sunda kostvanor

IBS drabbar 15-20% av den svenska befolkningen och stress är ofta en utlösande faktor. Symptomen för sjukdomen varierar och kan uppstå i hela matsmältningssystemet. Eftersom det finns så många olika symptom och väldigt ospecifika utbrytande faktorer, är det svårt att diagnostisera en person med IBS och av samma anledning saknas det mediciner för att göra personen bättre. Därför är just kosten och andra sunda livsstilsändringar oerhört viktiga för att skapa och bevara en lugn och sund mage och tarm.

Paulúns, yoghurt med granola, björnbär, blåbär och jordgubbar

FODMAP – dieten som kan lugna en stressad mage

Vissa med IBS kan uppleva att symptomen förbättras med en FODMAP-diet. FODMAP är en förkortning av Fermenterbara Oligosakarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler – vilket är kolhydrater som absorberas dåligt och därmed fermenteras av bakterier i tarmen. Detta resulterar i att gaser bildas när de når tjocktarmen. För en frisk person går det bra att äta mat som innehåller dessa kolhydrater, men för personer med IBS kan det leda till obehag och stress. En FODMAP-diet innebär alltså att man systematiskt utesluter dessa svårabsorberande kolhydrater, för att därefter lägga till dem en efter en. Eftersom denna diet innebär att många näringsrika livsmedel utesluts, rekommenderas det inte till friska människor.

Bra mat för magen – 5 enkla tips:

1. Ät mycket frukt och grönt

Minst 5 frukter eller grönsaker om dagen – gärna fler.

2. Grova spannmålsprodukter fullproppade med fiber

Fiberrik mat gör din mage gott, börja dagen på topp med någon av Paulúns fiberrika frukostprodukter.

3. Testa fermenterad mat

Det är gott, lätt att göra och kanske dessutom bra för din tarm.

4. Drick mycket vatten

Vatten underlättar för tarminnehållet att förflytta sig framåt i systemet. Dricker du för lite riskerar du att lättare bli förstoppad.

5. Ta god tid på dig att njuta av maten

– gärna tillsammans med andra! Att äta snabbt leder ofta till magont. Dessutom kan matglädje göra dig mindre stressad, vilket i sin tur leder till en lugnare och sundare mage.

Recept

Frozen Yoghurt - Gör egen hemma utan glassmaskin - Pauluns

Frozen Yoghurt - Gör egen hemma utan glassmaskin

Detta frozen yoghurt recept kan du enkelt göra hemma, helt utan glassmaskin. Här har du ett enkelt sätt att imponera …

Frozen Yoghurt – Gör egen hemma utan glassmaskin Read More »

Pauluns SoMe recept 221110-112060 (1) (2)

Nyttiga Granolakakor

Baka saftiga och nyttiga kakor med banan, nötsmör och Paulúns Granola. Prova dig fram mellan våra härliga smakvarianter när du …

Nyttiga Granolakakor Read More »

Blåbär och Citron granola -Paulúns

Yoghurtmousse med blåbär, citron och passionsfrukt

Gör en riktigt god och hälsosam efterrätt på mousse gjord av kokosgrädde, vanilj och grekisk yoghurt. Med en syrlig fruktsallad …

Yoghurtmousse med blåbär, citron och passionsfrukt Read More »

Smoothiebowl med granola och banan -Paulúns

Smoothie bowl med granola & ugnsbakad banan

En perfekt start på dagen eller som ett lyxigt mellanmål! Smoothie med hallon, blåbär, avokado och mandelsmör serveras med ugnsbakad …

Smoothie bowl med granola & ugnsbakad banan Read More »

Smoothie bowl, choklad, jordnöt, crunch, hallon kokos. Recept fån -Linsflingor Pauluns

Crunchy bowl med jordnötssmör, kakao och linsflingor

Så enkelt och gott! En nyttig smoothie bowl fylld med naturligt goda smaker – funkar lika bra till helgfrukosten som …

Crunchy bowl med jordnötssmör, kakao och linsflingor Read More »

vegansk gingerbread overnigt oats, frukost bowl -Pauluns

Gingerbread overnight oats

Gör en vegansk gingerbread overnight oats på Paulúns Nötsmörsbakade Soft Müsli. Med smaker som apelsin, nejlika, kanel och kardemumma smakar …

Gingerbread overnight oats Read More »

Overnight granola -Paulúns

Vegansk Overnight oats med Soft Müsli

Uppdatera din overnight oats med vår nötsmörsbakade Soft Müsli – Hasselnötssmör, Mandel & Dadlar. Det proteinrika nötsmöret är gjort på …

Vegansk Overnight oats med Soft Müsli Read More »

Yoghurt med chia och blåbär -Paulúns

Yoghurt med chiafrön och blåbär

Gör en smarrig skål med yoghurt, chiafrön och blåbär. Toppa med Paulúns Paleo Supergranola – Kokos, blåbär & Mandel, blåbär …

Yoghurt med chiafrön och blåbär Read More »

Frukost Citrus Hallon Nyttig Granola -Paulúns

Nyttig frukost med citrus och blåbär

Gör en nyttig och god frukost med vårt senaste tillskott i granolafamiljen – vår nyhet Blåbär & Citron. Med en …

Nyttig frukost med citrus och blåbär Read More »

Pauluns Fruktsallad kokosgrädde soft Müsli och Nötter vacker upplagt

Fruktsallad med kokosgrädde och Nötsmörsbakad Soft Müsli

Det perfekta receptet på ett gott och nyttigt mellanmål som lyfter energin och dessutom går supersnabbt att slänga ihop. Vår …

Fruktsallad med kokosgrädde och Nötsmörsbakad Soft Müsli Read More »

Relaterade artiklar

Så ger du ditt immunförsvar bästa förutsättningarna -Paulúns

Så ger du ditt immunförsvar bästa förutsättningarna

Att boosta immunförsvaret är något som har blivit allt viktigare för många. Att leva hälsosamt, ta hand om sig och …

Så ger du ditt immunförsvar bästa förutsättningarna Read More »

Blåbär och Citron granola -Paulúns

Nyttig frukost

Frukost är dagens viktigaste mål. Det är där du lägger grunden till ditt energiförråd för resten av dagen. Ändå är …

Nyttig frukost Read More »

Superknäcke Chia med hasselnötssmör, lägg på färska bär och njut -Paulúns

Fiberrik mat

Fiberrik mat har en mycket viktigare roll för hälsan än vad vi tidigare trott, detta har kommit fram under senare …

Fiberrik mat Read More »