0

Vad är oligofruktos?

Oligofruktos är en sorts fiber, inte socker, som finns naturligt i vissa livsmedel som jordärtskocka, bananer, lök, baljväxter och sparris. Du hittar den också som ingrediens i Paulúns granola eftersom fibret bidrar till den härligt krispiga konsistens som kännetecknar våra produkter.

UPPBLÅST MAGE?

Blir din mage uppblåst när du äter granola? Precis som andra fiber bryts oligofruktos inte ner i tunntarmen utan passerar istället ner till tjocktarmen där de bryts ner av tarmbakterier. Oligofruktos stimulerar på så sätt tillväxten av de nyttiga bakterierna i tjocktarmen. Detta är bra, men kan också få vissa oönskade effekter. Särskilt om man har en känslig mage eller är ovan vid fiber. Då kan man känna av att bakterierna, när de bryter ner fiberna, bildar gas, som gör att magen kan kännas uppblåst. Detta är inte farligt på något sätt, utan är tvärt om ett gott tecken på att magen jobbar.

VÄNJ DIN MAGE VID FIBER

Finns det något du kan göra för att mildra magproblemen när du äter Paulúns Granola? Vårt tips  – vänj magen långsamt. Man kan ofta vänja magen om man börjar äta mindre portioner müsli eller granola och sedan succesivt ökar på portionerna. Kom också ihåg att det är ett gott tecken på att magens bakterier arbetar, när magen blir bullrig. Läs mer om positiva effekter av fiber.