Oligofruktos

Oligofruktos är en kolhydrat och ett fiber som förekommer naturligt i t ex lök, baljväxter, jordärtskockor, sparris etc. Som andra fiber bryts oligofruktos inte ner i tunntarmen utan passerar istället ner till tjocktarmen där de bryts ner av tarmbakterier. Oligofruktos stimulerar på så sätt tillväxten av de nyttiga bakterierna i tjocktarmen. Detta är bra, men kan också få vissa oönskade effekter. Särskilt om man har en känslig mage eller är ovan vid fiber. Då kan man känna av att bakterierna, när de bryter ner fiberna, bildar gas, som gör att magen kan kännas uppblåst. Detta kan man ofta vänja sig av med om man börjar äta mindre portioner müsli eller granola och sedan succesivt ökar på portionerna.

I Paulúns produkter tillsätts oligofruktos för att ge müslin och granolan ett härligt crunch och sammanhängande kluster. Det är oligofruktosens förtjänst att Paulúns müsli upplevs mindre “dammig” och (om vi får säga det själva) är godare än många andra müslis.