Nötsmör

Nötsmör

Ingredienser

Till 2 dl nötsmör behöver du:

  • 200 g valfria nötter, ex hasselnötter eller mandel

Recept

Värm ugnen till 175 grader.

Lägg nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, eller tills skalet börjar släppa.

Låt nötterna stå och svalna något. Lägg dom sedan i en handduk och massera för att få bort det mesta av skalet. Skalet har en viss beska, men mycket av nötens nyttigheter sitter också i skalet, så åker lite med är det bara till nytta :)

Låt nötterna svalna helt. Sedan lägger du dom i en matberedare och mixar på hög hastighet till du får ett krämigt nötsmör. Det tar en stund innan alla klumparna har mixats sönder fint och nötsmöret blir krämigt. Tiden varierar något mellan olika matberedare, men ca 5-10 minuter.

Förvara nötsmöret i en burk i kylen så håller det länge. I kylen hårdnar smöret något, men blir mjukt igen när du tar ut det i rumstemperatur.