5 frukosttips för en perfekt start på dagen

Att frukosten är dagens viktigaste mål är det många som håller med om. Här är 5 tips på hur du väljer en optimal frukost som mättar och ger energi hela dagen.

1. Vakna till med långsamma kolhydrater

Skillnaden på långsamma och snabba kolhydrater är hur blodsockret påverkas när du äter ett specifikt livsmedel. Det är det man kallar för GI. Långsamma kolhydrater med ett lågt GI får blodsockret att stiga långsamt. Precis så vill du starta morgonen för att undvika en dipp senare på dagen. Skippa det vita brödet och sockriga flingor och välj istället flingor och bröd med stor andel hela korn.

vegansk gingerbread overnigt oats, frukost bowl -Pauluns
Smoothie med blåbär, avokado, mango och Paulúns Supergranola

2. Fyll på med protein

Mättnadskänslan är viktig för att behålla energin under dagen och bra mättnad får du av bland annat protein. Välj därför en frukost som är rik på protein. Protein hittar du i yoghurt, linser, nötter och frön. Gör en smoothie med blåbär, avokado och mango som toppas med Paulúns Paleo Supergranola med extra mycket protein!

3. Boosta med antioxidanter

Ju mer färg på tallriken desto bättre. Fyll frukosttallriken med en regnbåge av färgstarka frukter, grönsaker och bär – då fyller du garanterat behovet av de viktiga antioxidanterna du behöver. Blanda gärna med en granola med fullkorn av havre, som också har hälsofrämjande egenskaper. Testa en smoothiebowl med hallon, kokos och vinbär. Toppa med Paulúns Paleo Supergranola med Vitamin E, tiamin och zink.​

Smoothiebowl med hallon och Paulúns Paleo Supergranola
Superknäcke Chia med hasselnötssmör, lägg på färska bär och njut -Paulúns

4. Ät måttligt med socker

Välj naturliga råvaror som har en naturligt god smak så som bär, frukt och dadlar. Välj bort vitt socker som enbart är tom energi utan några nyttiga näringsämnen eller fibrer.

5. Ladda upp med fibrer

När magen mår bra mår du bra! Fibrer är viktigt för tarmfloran och hjälper till att hålla dig mätt längre. Välj fullkornsbröd, fiberrik granola eller en smoothie på både frukt och grönsaker. Eller förbered overnight oats med tranbär och supermüsli – en riktig kostfibrer-bomb!

Veganska recept på overnight oats på Paulúns Supermüsli med tranbär, mandel & acai
En skål med yoghurt toppad med Paulúns paleo supergranola

Överkurs – gör magen extra glad!

En del fibrer fungerar även som mat till de goda bakterierna i magen. Dessa fibrer kallas ”prebiotika”. Sedan finns det ”probiotika” och ÄR goda bakterier. Du hittar dessa goda bakterier i fil, yoghurt, syrade grönsaker, kombucha och kefir. Kolhydrater i form av fullkornsprodukter är tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär exempel på extra nyttiga kolhydratkällor. De bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen och skyddande växtämnen. Fibrer har olika hälsoeffekter beroende på om de kommer från fullkornsprodukter eller från till exempel frukt och grönsaker. Det är därför bra att få i sig fibrer från olika sorters livsmedel. Glöm inte dricka mycket vatten vid en fiberrik kost!

Inspireras av våra frukostrecept

Till recepten
Avokado macka på superknäcke rotfrukt med dukkah -Paulúns